Torsdag - på begäran
2011-03-17 @ 09:40:56Anouk ville ha lite tips på mat att laga till Knodd... så här kommer ett recept :) Ni kan även hitta recept här och här
KÖTTGRYTA
ca ½kg kött (jag använde grytbitar av nöt)
1 l vatten
4 svartpepparkorn
1 sköljd purjolök i bitar
1 lagerblad
1 skalad stor morot
1 skalad palsternacka
Gör så här:
1. Koka upp 1 l vatten i en gryta
2. Dela grytbitarna i mindre bitar. Dela morot och palsternacka på 4
3. Koka kött, grönsaker och kryddor på låg värme i ca 1 timme. Köttet ska vara riktigt mört.
4. Sila grytan så buljongen hamnar i en egen skål. Plocka bort lagerblad och svartpepparkorn.
5. Ta upp köttbitarna och kör den snabbt i mixer eller hacka fint med kniv. Mosa grönsakerna med gaffel och blanda i köttet och buljong till önskad konsistens.
6. Häll ner i önskad portionsförpackning, låt svalna och frys in.
Sås till köttgryta
Använd buljongen från köttkoket och gör så här
Blanda 2msk vetemjöl och 2msk flytande margarin (visst finns det mjölkfritt?) i en kastrull, späd med kokspad (ca 4 dl) låt koka upp och sjud några minuter. Smaksätt med örtkryddor (ex dill, persilja, timjan, dragon eller basilika). Häll ner i önskad portionsförpackning, låt svalna och frys in.
Man kan även ta hälften kokspad och hälften mjölk (sojamjölk?)
Jag gör denna så att det blir lite tuggmotstånd och småbitar, men det går naturligtvis jättebra att puréa den. Till detta brukar jag koka potatis och mosa med lite flytande margarin.
KÖTTGRYTA
ca ½kg kött (jag använde grytbitar av nöt)
1 l vatten
4 svartpepparkorn
1 sköljd purjolök i bitar
1 lagerblad
1 skalad stor morot
1 skalad palsternacka
Gör så här:
1. Koka upp 1 l vatten i en gryta
2. Dela grytbitarna i mindre bitar. Dela morot och palsternacka på 4
3. Koka kött, grönsaker och kryddor på låg värme i ca 1 timme. Köttet ska vara riktigt mört.
4. Sila grytan så buljongen hamnar i en egen skål. Plocka bort lagerblad och svartpepparkorn.
5. Ta upp köttbitarna och kör den snabbt i mixer eller hacka fint med kniv. Mosa grönsakerna med gaffel och blanda i köttet och buljong till önskad konsistens.
6. Häll ner i önskad portionsförpackning, låt svalna och frys in.
Sås till köttgryta
Använd buljongen från köttkoket och gör så här
Blanda 2msk vetemjöl och 2msk flytande margarin (visst finns det mjölkfritt?) i en kastrull, späd med kokspad (ca 4 dl) låt koka upp och sjud några minuter. Smaksätt med örtkryddor (ex dill, persilja, timjan, dragon eller basilika). Häll ner i önskad portionsförpackning, låt svalna och frys in.
Man kan även ta hälften kokspad och hälften mjölk (sojamjölk?)
Jag gör denna så att det blir lite tuggmotstånd och småbitar, men det går naturligtvis jättebra att puréa den. Till detta brukar jag koka potatis och mosa med lite flytande margarin.
Kommentarer
Postat av: anouk - En Rookiemammas vardag
Vad dy är gullig!!! TACK:) Ja visst finns det d:) Får dock bli havre- eller rismjölk eftersom man inte får använda sohaprd när de är under ett år - men tack detta ska jag verkligen prova:D
Trackback